در این پست به تعدادی از دلایل لزوم بهرهمندی از خدمات وکالتی یا مشورتی وکلای مدافع، برخی فواید مشاوره با این متخصصان مجرب در حوزه حقوقی، زمان مناسب برای مشورت در طول زندگی شخصی و یا کاری، و بعضی معیارهای انتخاب بهترین وکیل متناسب با نیازتان پرداختهایم.
آمریکاییها ضربالمثلی دارند که بهترین وقت مشاوره با وکیل، هنگامی است که عملا نیازی به وکیل ندارید. برخی دلایل لزوم مشورت با وکیل، در ادامه توضیح داده میشود:
- اطلاع از حقایق
یک وکیل مدافع دارای پروانه وکالت در حوزه حقوقی مورد نظر شما، میتواند قوانین و مقررات حاکم بر موضوع مربوطه را برایتان به درستی توضیح دهد. با توجه به ناآشنایی عموم مردم با انبوه قوانین و مقررات و دشواری زبان تخصصی این رشته برای غیرمتخصصان، کسب اطلاعات از همکاران و دوستان و خویشاوندان یا جستجو در اینترنت، درست مانند تجویزهای پزشکی آنها، اغلب نادرست یا تاریخ گذشته است. وکیل حرفهای اطلاعات درست و بهروز را بر اساس شرایط ویژه شما و تنوع احتمالی ناشی از محل جغرافیایی و چگونگی رسیدگی قضایی و استثنائات قابل اعمال، در اختیارتان میگذارد.
- آسودگی خاطر
گاهی اوقات، ندانستن، بدترین حس دنیاست؛ اتفاقی افتاده یا موضوعی پیش آمده است و به دلیل ناآگاهی از قوانین، نمیدانیم چه پیامدهایی خواهد داشت. در این صورت، معمولا اطلاع از آنچه واقعا بر سرمان آمده است، حتی اگر خوشایند نباشد، نگرانی ناشی از ناآگاهیمان را برطرف میکند. چنین مواقعی، مشورت با وکیل، منتهی به تشخیص دقیق موقعیت کنونی از جنبه حقوقی میشود که چه بسا به دلیل عدم دانش کافی، از وخامت آن ناآگاه باشیم.
بهترین وقت مشاوره با وکیل، هنگامی است که عملا نیازی به وکیل ندارید.
- گزینههای موجود و ممکن
علاوه بر تشریح جنبههای حقوقی موقعیت کنونی، وکیل میتواند گزینههای موجود و ممکن پیش رویمان را نیز مشخص کند؛ یک وکیل مجرب، مجموعهای از پیامدهای ممکن را برایمان به تصویر میکشد و مزایا و معایب هر یک از تصمیمات ممکن را برایمان توضیح میدهد. به عبارت دیگر، به واسطه دانش حقوقی لازم و تجربه عملی صدها پرونده مشابه، وکیل نه تنها میتواند مسیرهای تاریک مقابلمان را برایمان روشن کند بلکه میتواند در پیمودن بهترین مسیر ممکن، همراهیمان کند.
- پرهیز از اشتباه
اگرچه منابع گوناگونی برای کسب اطلاعات حقوقی وجود دارد اما اغلب، فاقد دقت و فراگیری لازم و کافی هستند. حتی در صورت درستی، حوزه حقوق به قدری پیچیده است که با وجود لزوم رعایت مهلتهای قانونی، الزامات مستندات پرونده، و فرایندهای قضایی، ناگزیر از راهنمایی یک متخصص خبره هستیم. گاهی اوقات یک اشتباه، به بهای گزافی تمام میشود و ممکن است خانواده، دارایی، یا عمرمان را تباه کند.
فایده مشاوره حقوقی
برخی افراد به دلیل عدم تمایل به پرداخت هزینه مشاوره، از کسب اطلاعات حقوقی از این مراجع موثق پرهیز میکنند. با این حال، فایده حاصل از چنین مشورتی بسیار بیشتر از هزینه مربوطه است. وکیل میتواند با ارائه اطلاعات زیر، شما را بهرهمند کند:
- قوانین و مقررات حاکم بر پرونده / موضوع مشورت شما
- چگونگی تفسیر این قوانین توسط محاکم حوزه قضایی مربوطه
- شمول مرور زمان یا مهلتهای قانونی بر موضوع مورد نظر
- اقدامات قانونی لازم به اجراء برای محافظت از خود
- استراتژی دادخواهی
زمان ایدهآل
اگرچه معمولا نیاز احتمالی به وکیل را پیشبینی نمیکنیم ولی اغلب بهتر است پیش از بروز بحرانی بالقوه یا رویدادهای مهمی مانند موارد زیر، از یک وکیل، مشورت بگیریم:
- دفاع از اتهامی که علیه ما مطرح شده باشد
- تاسیس شرکت یا کسب و کار
- امضای قرارداد – مانند تعهدات مالی، اجاره، یا استخدام
- انحلال شرکت یا کسب و کار
- اختلافات عمده با کارفرما، همسر، خویشاوندان، یا همسایگان
- خرید یا فروش ملک یا سایر داراییهای ارزشمند
- ازدواج، طلاق، اقدام به پذیرش فرزندخوانده
- وصیت
انتخاب وکیل
برای رسیدن به بهترین گزینه، باید معیارهای معینی، از جمله موارد زیر را در نظر داشته باشیم:
- حوزه فعالیت وکیل، همان حوزه موضوع مورد نظر یا پرونده شما باشد.
- به شما احترام بگذارد، به اظهارات شما با توجه گوش کند، و به پرسشهایتان پاسخ دهد.
- گزینههای موجود و ممکن را برایتان بگوید و مزایا و معایب هر کدام را توضیح دهد.
- اعتماد شما را جلب کند؛ برای حل و فصل موضوع مورد نظر / پروند خود باید همکاری نزدیکی با وکیلتان داشته باشید، بنابراین وجود حس خوب نسبت به یکدیگر، حائز اهمیت بسیار است.
- شفافیت مالی توافق فیمابین؛ امضای یک توافقنامه قانونی که تعهدات وکیل و مبلغ جبران خدمات وی و چگونگی پرداخت آن توسط شما روشن باشد، توصیه میشود. وکیل خوب، همه موارد تعهد و میزان مشارکت خود را در حل و فصل موضوع / پرونده، کتبی و شفاهی و به صراحت توضیح میدهد.
علاوه بر موارد یاد شده، از برخی وکلا نیز باید پرهیز کرد:
- وکیلی که تضمین موفقیت دهد؛ هیچ وکیلی نمیتواند وعده قطعی پیروزی در پرونده بدهد.
- وکیلی که مشکلات اخلاقی داشته باشد؛ از وکلایی که سابقه نقض محرمانگی موکل، پذیرش وکالت با وجود تعارض منافع، یا فساد مالی در مدیریت اموال موکل داشته باشند، پرهیز کنید.
- وکیلی که ادعای وکالت در همه حوزههای حقوقی داشته باشد؛ بسیاری از وکلا به منظور اطمینان از تسلط تجربی خود، فقط بر معدودی از حوزههای حقوقی تمرکز میکنند.
- وکیلی که به اندازه کافی به شما توجه نکند، تماسهایتان را پاسخ ندهد، و رونوشت اطلاعات یا مستندات درخواستی را در اختیارتان نگذارد.
در پایان، خوب است بدانید که به منظور حفظ شان وکیل مدافع و جایگاه ارزشمند وکالت در دادخواهی و عدالتگستری، وکلای مدافع دارای پروانه از کانونهای وکلای دادگستری بسیاری از کشورهای جهان – و از جمله ایران – از هر گونه تبلیغ برای خود، منع شدهاند. با این حال، برای پیدا کردن وکیل خوب، راههای گوناگونی وجود دارد:
- تجربه همکاران، دوستان، یا خویشاوندانی را که قبلا از خدمات مشورتی یا وکالتی وکیلی استفاده کردهاند، جویا شوید؛ حتی اگر وکیل طرف مقابل دعوایشان را بهتر میدانند، با او هم تماس بگیرید. بسیاری از ما، به توصیه افراد معتمد در حلقه آشنایان خود بیش از هر تبلیغی اعتماد میکنیم.
- با وجود اطمینان به آشنایان معتمد، بهترین روش همگانی، کماکان مراجعه به کانونهای وکلای دادگستری و درخواست فهرستی از وکلای فعال در حوزه جغرافیایی و حقوقی مورد نظر است.