اینترپل، یک سازمان بینالمللی پلیسی با بیش از ۱۹۰ کشور عضو است. هدف این سازمان، تسهیل همکاریهای پلیسی بینالمللی است. در هر کشور عضو، یک شعبه مرکزی به همراه مقامات انتظامی مربوطه وجود دارد. هندوستان در سال ۱۹۴۹ به اینترپل پیوست و یکی از قدیمیترین کشورهای عضو است. ایران نیز از سال ۱۹۵۶ عضو این سازمان است.
یک نمونه
اینترپل اخیرا یک هشدار قرمز برای پوروی مدی (Purvi Modi)، خواهر نیراو مدی (Nirav Modi)، متهم اختلاس بانک ملی پنجاب (Punjab National Bank) صادر کرد. هشدارهای اینترپل، درخواستهایی بینالمللی برای همکاری یا اعلام خطر به کشورهای عضو و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مهم جنایی درباره متهمان مربوطه است. مثلا همین هشدار قرمز علیه پوروی مدی، به دلیل پرونده اختلاس بانک ملی پنجاب و در پاسخ به درخواست اداره آگاهی اقتصادی هندوستان، صادر شده است.
اداره آگاهی اقتصادی هندوستان، یک اداره انتظامی و نوعی پلیس آگاهی است که مسئول رسیدگی و مبارزه با جرائم اقتصادی در آن کشور است. در وبسایت این اداره پلیسی، سایر اهداف این سازمان که اصولا به کشف پولشویی در هندوستان ربط دارند، فهرست شده است. البته، به عنوان یک سازمان اطلاعاتی، ارائه جزئیات کامل این اداره در رسانههای عمومی، مغایر قوانین هندوستان است. ماموریت اصلی اداره آگاهی اقتصادی هندوستان، اجرای دو قانون «مدیریت ارزهای خارجی» مصوب ۱۹۹۹ و «پیشگیری از پولشویی» مصوب ۲۰۰۲ است.
هشدار قرمز
اغلب هشدارهای هندوستان تا کنون، قرمز بوده است. درخواست هشدار قرمز برای نیراو مدی و مهول چکسی (Mehul Choksi)، توسط اداره مرکزی آگاهی به اینترپل ارسال شد. تعریف هشدار قرمز، جستجوی مخفیگاه و دستگیری متهم تحت تعقیب و استرداد وی یا اقدام قانونی لازم است. چنین افرادی به دلیل پیگرد قانونی یا به منظور مجازات بر اساس حکم بازداشت یا رای دادگاه، تحت تعقیب ضابطان قضایی کشور متبوع خود یا محل وقوع جرم هستند. اعلام هشدار قرمز، تاثیری مخرب بر آزادی عمل متهمان و مجرمان دارد؛ به این ترتیب، تردد بینالمللی فرد مورد نظر محدود و در صورت ورود به هر یک از کشورهای عضو اینترپل و شناسایی، دستگیر میشود. علاوه بر این محدودیت و صرف نظر از لطمه به اعتبار شخص، مسدود شدن حسابهای بانکی و قطع خدمات نهادهای مالی، از جمله سایر تاثیرات مخرب این هشدار است.
اینترپل از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰، ۳۳۸ هشدار قرمز برای اتباع هندوستان صادر کرده است. هشدار قرمز، حکم صادرشده توسط یک مرجع ذیصلاح ملی را به همراه درخواست دستگیری و استرداد متهم یا مجرم مربوطه در سراسر جهان منتشر میکند. از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ نیز، ۴۹۵ هشدار قرمز برای هندیها صادر شده بود. خوب است بدانید که فقط ۲۵ درصد همه این هشدارها به درخواست هندوستان بوده است. به بیان دیگر، سه چهارم متهمان و مجرمان هندی تحت تعقیب در فهرست قرمز اینترپل، در خارج از کشور خود مرتکب جرم شدهاند.
انواع هشدار
اینترپل به غیر از هشدار قرمز، انواع دیگری از هشدار را نیز صادر میکند:
- هشدار زرد – برای کمک به شناسایی افراد گمشده که اغلب خردسال هستند یا شناسایی افرادی که قادر به معرفی خود نباشند.
- هشدار آبی – برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هویت، موقعیت، یا فعالیتهای جنایی افراد مورد نظر.
- هشدار سیاه – برای کسب اطلاعات درباره اجساد شناسایی نشده.
- هشدار سبز – برای اخطار یا ارائه اطلاعات درباره اشخاصی که مرتکب جرائم جنایی شدهاند و احتمال تکرار جنایتشان در کشورهای دیگر وجود داشته باشد.
- هشدار نارنجی – اخطار درباره حادثه، شخص، شیء، یا فرایندی که خطر جدی و فوری برای امنیت عمومی در پی داشته باشد.
- هشدار ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد – علیه گروهها و اشخاص مورد نظر کمیتههای تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر میشود.
- هشدار بنفش – برای کسب یا ارائه اطلاعات درباره طرز کار، اشیاء، تجهیزات، و شیوههای اختفای مورد استفاده مجرمان.
فقط هشدارهای تاییدشده برای انتشار عمومی در وبسایت اینترپل به نمایش درمیآیند. تا اثبات گناهکاری، هر شخص معرفی شده در هشدار اینترپل، بیگناه فرض میشود. کشور متقاضی هشدار از اینترپل میتواند درخواست بازداشت موقت (در صورت اضطرار) یا استرداد متهم را داشته باشد. در صورت عدم کفایت الزامات معاهده استرداد مجرمان، کشور شناسایی کننده متهم، ملزم به برآوردن درخواست کشور متقاضی نیست و میتواند هشدار را نادیده بگیرد. علاوه بر این، اگر الزامات استرداد رعایت نشده باشند، متهم دستگیر شده ممکن است آزاد شود.